İkinci El Telefon Alırken Nelere Dikkat Etmeli?

 Yazdır

braveturks

Çalışkan üye
Yasaklı üye
3 Ocak 2017
1,011
839
113
38
İkinci el telefon alıp satarken nelere dikkat etmeliyiz? Kısa ve öz maddeler halinde açıklamaya çalışacağım. Önce telefon satışından bahsedeyim.
Teknoloji hızla ilerliyor, her geçen gün aldığımız cihazın üst modelleri piyasaya sürülüyor. Hal böyle olunca eski cihazlar çok çabuk değer kaybediyor. 2000 liraya aldığınız bir cihaz 2 yıl içinde 500-600 lira değerine kadar düşebiliyor. Telefonculara telefon sattığınız takdirde telefonu ederinin biraz daha altında elden çıkarabilirsiniz. Çünkü telefoncular kendi karlarını da eklemek için telefonu biraz daha ucuza satın alırlar. Size tavsiyem aceleniz yoksa telefonu elden satmanız olacaktır. Telefoncuya satmak yerine direk kullanıcıya satabilirsiniz. Tabi bu süreç uzun sürebiliyor ya da hiç satamayabilirsiniz. En hızlı cihaz satışını telefonculara yapabilirsiniz. Fakat seçici olmakta yarar var.
İkinci el telefon satın alırken;
  • Acele etmeyin, ilk girdiğiniz dükkândan cihaz satın almak zorunda değilsiniz.
  • Dükkan sahibinin tavırlarına dikkat edin. Cihaz da bir sorun çıkarsa cihazının arkasında duracak mı, iade alacak mı az çok tavırlarından kestirebilirsiniz.
  • Telefonun önce dış çeperini inceleyin. Düşmeye dair iz, işaret var mı? Eğer cihazda darbe varsa ileri ki dönemlerde arıza verebilir.
  • Telefonun arka kapağını açın, vidalarını kontrol edin. Tornavida izi olup olmadığını kolayca anlayabilirsiniz. Tornavida izi varsa cihazın arkası açılmış ve tamirat görmüştür. Bu da telefonun fiyatını etkiler.
  • Telefonun bataryasını inceleyin, bataryada şişkinlik varsa batarya ölmüş demektir. Yani telefonun şarjı az gider.
  • Telefonun ekranına parlaklı ayarlarını değiştirerek, resim, fotoğraf açarak kontrol ediniz. Sarılık, çizgi, sönüklük varsa almayın.
  • Telefonu şarja takın, 5 dakika bekleyin, şarj alıyor mu kontrol edin.
  • Telefonun ön ve arka kamerası ile fotoğraf, video çekin. Çektiğiniz fotoğrafları ve videoları tekrar görüntüleyin. Sıkıntı varsa belli olur.
  • Telefona sim kartınızı takın, arama yapın. Arama yaparken karşı tarafa sesinizi net gidip gitmediğini sorun. Karşı tarafın sesi size net geliyor mu dikkat edin.
  • Kesinlikle ve kesinlikle IMEI sorgulaması yapın. kullanarak telefon IMEI numarasını sorgulayabilirsiniz. IMEI sorgularken telefon arama ekranına gelin *#06# tuşlayın ekrana imei numarası gelir. Daha sonra telefonun arka kapağını açın, bataryayı çıkarın bir etkiket göreceksiniz. Etiketin üzerinde imei numarası vardır. Etiketteki imei numarası ile daha önce *#06# yaptığınız imei numaraları birbirini tutuyor mu kontrol edin. Şimdi yukarıda verdiğim linkten imei sorgulaması yapın. Ekran da imei numarası kayıtlı yazması lazım. Hemen altında da telefonun marka ve modeli yazar. Marka ve model elinizdeki telefon ile aynı ise telefonu alabilirsiniz.


Herkese Mutlu Mobil Günler
 

symbazz

Çalışkan üye
Yasaklı üye
25 Ara 2016
3,806
2,404
163
54
Bence tanıdıktan alın.

1- Kutusu ve evrakları olan cihazları alın. Garantisi varsa daha iyi olur. Cihazın köşelerinde yada yanlarında darbe varsa, garantisine fazla güvenmeyin. Garantiye girmeyebilir.
2- Açılmış cihaz almamaya dikkat edin. Kasasına duvarcı ustası gibi yanlarından tek gözle bakın, eğrilik yada bükülme olmasın.
3- Derin çizikleri olan, köşelerinde düşme darbe izi olan cihazları almayınız. O an belli olmasa da ileride wifi şebeke yada ekran sorunlarıyla karşılaşırsınız.
4- Cihazın servis kodlarını biliyorsanız, menüsünden ekran ve dokunmatik testlerini yapınız. Bilmiyorsanız da beyaz ekran da ve siyah ekranda, cihazın lcd görüntüsünü kontrol ediniz. Ghost (hayalet) görüntü yada piksel hatası olmasın. Ekranda işlemci ısınmalarından dolayı sararmalar olmasın. Şunu unutmayın ki, ekran (panel), bir telefonda en pahalı parçadır.
5- İmei numarasını e-devletten kontrol ediniz. Kutunun üzerindeki imei ile cihazın içindeki imei aynı olmalı. Telefonunuzdan *#06# ile içeriden imei bilginizi öğrenebilirsiniz.
6- Şarj soketine şarj kablosunu takınız ve cihazın şarj olup olmadığına ve şarj soketinin gevşemiş olmamasına dikkat ediniz. Ve bilgisayara da bağlayıp usb pc bağlantısı kurup kuramadığına bakınız.
7- Alacağınız cihaz, eder değerinin çok altında satılıyorsa, ya hırsızlık malıdır yada cihazda başka sorunlar vardır. Tamir ettirilebilecek gibi değildir. Satıcıda elinden çıkarmaya çalışıyordur. Satış fiyatı makul seviyedeyse diğer maddelerde yoğunlaşırsınız. Yani, 2400 liralık bir 6S i 1750 ye bulduysanız bence almayınız.
8- Cihazın şebeke alımı çok önemlidir. Ayarlardan mobil ağlara girerek, sırasıyle 2g, 2g ve 3g, LTE bağlantılarını tek tek deneyiniz. Sinyal göstergesi git gel yapıyormu. Arama yapınız ve ulaşılabilir olduğunuzu görünüz. Sonra wifi ve bluetooth bağlantılarınıda kontrol ediniz. Alacağınız cihaz mobil bir cihaz olduğu için bu özellikler olmazsa olmaz şeylerdir.
9- Cihazınız SD kartı destekliyorsa, bir sd kart takıp deneyiniz.
10- Ve tekrar tekrar diyorum, merdiven altı satıcılarından kesinlikle alışveriş yapmayınız. İnternetten asla alışveriş yapmayınız. Elleyip dokunamadığınız hiçbir şeyi satın almayınız. Herhangi birinden alacaksanız, acelesi olan kişilerden alışveriş yapmayınız. Abi işim acelede, annem bekliyorda falan gibi yalanlarla paranızı alıp gideceklerden hiç almayınız. Size vakit ayıran kişilerden alınız. Yaşı 18 den küçüklerden asla cihaz almayınız. 18 yaş üstü olmasına dikkat ediniz. Satıcının mutlaka kimlik fotokopisinin olduğu, cihazın imeisinin, ad soyad ve iletişim bilgilerinin olduğu bir belge alınız. Mümkünse bu bilgileri o kişi el yazısı ile yazsın. Aldığınız cihaz çalıntı bile çıksa, en azından savcıya kendinizi ispat edecek elinizde bir belgeniz olsun.
11- Mümkünse, samimiyetine inandığınız tanıdık bir esnaftan cihaz alınız.
12- Sıfır cihaz alıyorsanız, İstanbul garantili olanlardan almayınız. Malum bazı cihazlarda fiyat farkı 300-400 lira yı buluyor. Buna aldanmayın. Genel firma garantili olanlarından alınız.
13- İnternetten iyi araştırma yapınız. Kronik arızaları olan cihazları almayınız. Müşteri yorum ve şikayetlerine önem veriniz. Dikkate alınız.

14 Sıvı temaslı cihaz almayınız. Arka kapağını açınca bazı ufak etiketler vardır. Onlar beyaz ise temiz kırmızı ise sıvı temaslı demektir. Bu etiketlerden bataryalarda da vardır. Soketlerine bakın, sıvı alan cihazların soketlerinde küflenme vardır. Bu cihazları sakın almayın. Aşağıdaki resimde cihaz su yemiş. Etiketi kırmızı çünkü.

Görseli görüntülemek için izniniz yok! Lütfen giriş yapınız veya üye olunuz.


Bu resimde de iphone daki sıvı temas etiketleri.

Görseli görüntülemek için izniniz yok! Lütfen giriş yapınız veya üye olunuz.



Daha aklıma geldikçe yazarım. Elektronik şans işidir. Birazda şansınıza bağlı.
 
Son düzenleme:

Paradox

Çalışkan üye
Yönetici
Kurucu
Moderatör
22 Ara 2016
14,511
5,652
163
www.yavuzcakar.com
Çok güzel ve faydalı bir konu olmuş.
Paylaşımlar için teşekkürler.

Bugüne kadar hiç ikinci el cihaz almadım.
Hiç bir cihazımı da ikinci el olarak satmadım.
Zengin olduğumdan değil.
Kullanılmış cihazlara güvenemiyorum.
Bu nedenle de her zaman sıfır cihaz alıyorum.
Yanlış anlaşılmasın çok zengin değilim.
(Aslında öyleyim. Şaka, şaka!)
;)

Son model bir cihaz satın alacak param yoksa, alt model hatta bir kaç alt model cihaz satın alıyorum.
Artık param ne kadarına yeterse.
Eski cihazlarımı da, eşe dosta, hısım, akrabaya artık kime lazımsa veriyorum.
Nazar değmesin bütün cihazlarımı çok temiz kullanırım.
Elimden çıkarttığım çoğu cihaz sıfır gibidir.
;)

Ben bir cihaz alırken neye dikkat ederim:
1: Piyasaya yeni çıkan bir cihazı asla satın almam.
Beklerim. Cihaz sorunlu mu üretilmiştir, kronik bir arızası var mıdır, araştırırım.
2: İhtiyacımı ve gelecekte nelere ihtiyacım olabileceğini hesaplarım ve fazla donanıma gereksiz paralar vermem.
Lüks ve son model merakım yoktur.
İşin doğrusu bu işin sonu da yoktur.
Siz daha cihazınızı kutusundan çıkartmadan yeni bir model çıkar.
3: Bir cihaz alırken, düşürür kırarsam veya kaybedersem yenisini kolayca alabileceğim bir cihaz alırım.
Peki bu nasıl olur?
Bir cihaza 3000-4000 TL verip bir sorun olduğunda ortada kalmam.
1000 TL'lik bir cihaz alırım. Gerektiğinde yenisini alacak para cebimde olur.
4: Satın aldığım cihaza yazılım yükleniyorsa, önce cihazın yazılımını temin ederim.
Bu benim için çok önemlidir.
Ne olur, ne olmaz.
5: Ürün yurt dışından geliyorsa, mutlaka Türkiye temsilcilikleri ile iletişim kurarım ve resmi satış noktalarını öğrenirim.
Paralel ithalat ve kısıtlı servis noktaları nedeniyle mağdur olmak istemem.
Örneğin:
Samsung markasını her yerden alabilirsiniz lakin işiniz teknik servisinize düşerse, cihazı satın aldığınız yere gitmek zorunda kalabilirsiniz.
Cihazınız paralel ithalat ise, cihazınızın sorununu herhangi bir Samsung servisinde çözdüremezsiniz.
6: Satın aldığım cihazın her zaman orijinal aksesuarlarını kullanırım.
Orijinal olmayan ürünler, her zaman bir soruna neden olmuştur.
(Bu benim şahsi görüşüm.)